Dojunim Choi, Yong-Sul

De geschiedenis van het Jungki Hapkido, het Hapkido van Choi, Yong Sul, begint in de periode na de tweede wereldoorlog in de stad Deagu in Zuid-Korea. De grondlegger van het Hapkido Choi, Yong Sul opende hier in 1948 zijn school en begon daar met het lesgeven in de Martial Art “Dea Dong Ryu Hapki Yu Sool” afgekort “Yu Sool (유술)” of ook wel “Yawara (야와라)”. Pas later is de naam van de stijl veranderd in “Yu Kwon Sool (유권술)”, “Hap Ki Yu Kwon Sool (합기 유권술)” en uiteindelijk in Hapkido (합기도).

De trainingsmethoden van Choi Dojunim waren praktijk georiënteerd. Lage trappen, slagtechnieken die er uitzien als afweringen, het breken van gewrichten en de dislocatie van botstructuren. Er zijn door de tijd heen veel andere hapkido/yawara stijlen ontwikkeld die de accenten in de training en de technieken anders leggen, maar dit is het gevolg van interpretaties van wat Choi, Yong Sul deed en niet uit de directe hand. Choi Dojunim onderwees op zeer consistente wijze en doceerde ongeveer 100 technieken voor de 1e Dan (zwarte band).

Choi was ongeschoold en een ongeletterd man. Zelfs degenen die heel dicht bij hem stonden en hem heel goed kenden zeggen dat hij door zijn gebroken Koreaans-Japanse taal moeilijk te begrijpen was. De technieken die hij onderwees, werden uitgevoerd op zeer korte afstand. Er was nagenoeg geen afstand tussen de aanvaller en verdediger. Zijn technieken zijn bedoeld voor realistische praktijk situaties en niet bedoeld voor demonstratie doeleinden.

Hij werkte met drie primaire principes; de Cirkel beweging, het water principe en het principe van geen energie. Deze principes zijn vertegenwoordigd in elke techniek die Choi onderwees. Als er dus hapkido technieken worden onderwezen waar deze elementen niet terug komen, is er dus geen sprake van een oorspronkelijke hapkido/yawara techniek.

Choi Dojunim doceerde maar een beperkt aantal trappen. Alle trappen waren bedoeld om naadloos gecombineerd te kunnen worden met de hapkido technieken, ze zijn allemaal gericht op het onderlichaam en gericht op zwakke punten. Geen flitsende trappen, maar steeds solide contact met de onderkant van het lichaam.

De stoten in het systeem van Choi, Yong Sul werden niet eerder toegevoegd dan in 1952. Van 1948-1952, eindigde elke hapkido techniek nog op een kill. Het duurde tot 1952, tot zijn leerlingen Choi ervan hadden overtuigd dat het met een kill aan het einde van elke techniek, niet eenvoudig zou zijn om het hapkido te promoten voor een breder publiek.

Choi, Yong-Sul en Lim, Hyun-Soo

Jungki Kwan

Het Jungki Hapkido is één op één het hapkido van Choi Yong Sul. Het enige dat anders is, en dat is de verdienste van Grootmeester Lim, Hyun-Soo, is dat grootmeester Lim structuur heeft aangebracht in de technieken van Choi, Yong-Sul. De technieken zijn het zelfde, alleen is er soms geschoven in de volgorde van de technieken om het voor de student gemakkelijker te maken de technieken te leren.

Door het door Lim, Hyun Soo aangebrachte didactische systeem in de technieken, word je aan de hand meegenomen door de series van technieken heen en leer je alle basics die nodig zijn voor het goed kunnen uitvoeren van de gevorderde hapkido technieken.

Het is net als het vullen van je gereedschapskist. Elke basic is een stuk gereedschap. Eerst word je gereedschapskist gevuld en leer je wat je kunt doen met elk stuk afzonderlijk gereedschap. Als je eenmaal weet wat je allemaal met je gereedschap of een combinatie van gereedschap kunt doen, dan kun je elk werkstuk maken, lees elk probleem oplossen.